Kontaktlinser bør tas av før vannaktiviteter

Mange lurer på om det er trygt å svømme med kontaktlinser. Det er mange faktorer som spiller inn på hvor sikkert dette er.

Mange er usikre på hvordan de skal håndtere bruk av kontaktlinser ved aktiviteter som bading. Det er derfor lurt å sette seg nærmere inn i de forskjellige alternativene som finnes i dag.

Vi har derfor satt sammen en liten guide til hvordan man best kan løse utfordringer med kontaktlinser og vannaktiviteter. Det er mange faktorer som kan ha innvirkning på hva man bør velge.

Kan jeg svømme med kontaktlinser?

Linsebrukere lurer ofte på om det er trygt å svømme med kontaktlinser. Det korte svaret er at man bør unngå å svømme med linser når dette er mulig å unngå. Om man ikke tar av kontaktlinsene før man hopper ut i sjøen så står man i fare for å få ugunstige bakterier inn til linsene. Dette kan få alvorlige følger og øker risikoen for infeksjoner, irritasjon og andre uheldige øyetilstander.

Gode hygiene er avgjørende når man bruker linser. Derfor bør man forsøke å unngå at kontaktlinsene eksponeres for vann. Dette gjelder uavhengig av om man befinner seg i en innsjø, et basseng, på et strand eller i dusjen. Årsaken til dette er at vann kan føre med seg virus og bakterier som er skadelige.

Acanthamoeba er en organisme som ofte finnes i vannet. Denne kan føre til svært alvorlige og skadelige øyeinfeksjoner. Når denne organismen kommer i kontakt med linsene så fører den til irritasjon og infeksjon i hornhinnen. Om man får en slik infeksjon så risikerer man permanent synstap, og kan ha bruk for en hornhinnetransplantasjon for å få tilbake synet. Om du likevel ender opp med å svømme med kontaktlinsene så er det veldig viktig å ta dem av med en gang. Etterpå bør man desinfisere linsene for å redusere risikoen for problemer.

Følg alle råd fra en optiker

Det er også veldig viktig at man følger alle råd man får fra optikeren. Dette gjelder spesielt renhold, desinfisering og lagring av kontaktlinsene. På denne måten vil du sørge for redusert risiko for forskjellige bivirkninger. Det er lurt å bytte ut linsebeholderen minst en gang hver tredje måned for å holde den så ren som mulig.

RGP-linser faller oftere ut av posisjon ved svømming, og bør derfor alltid fjernes på forhånd. De kan også absorbere bakterier og organismer, og dette fører til større sjanse for ubehag og alvorlige bivirkninger.

Om du bruker myke kontaktlinser når du svømmer så vil du føle et ubehag. Grunnen til dette er at vann har en oppstrammende effekt på kontaktlinsene. Dette gjør at de fester seg sterkere til øyeoverflaten. I tillegg kan vannet fjerne tårer fra øynene, og på denne måten forårsake tørre øyne.

De finnes flere alternativer når man skal oppholde seg i vannet. De beste er:

  • Dagslinser
  • Svømmebriller
  • LASIK
  • Orthokeratologi

Dagslinser er de tryggeste linsene

Dagslinser er de tryggeste alternativet for de som ønsker å svømme med kontaktlinser. Disse linsene er laget for å bare brukes i en dag før de kastes. Med andre ord trenger man ikke bekymre seg for desinfisering eller annet vedlikehold. Det er lurt å benytte rensende øyedråper etter vannaktiviteter for å forebygge problemer med øynene. Etterpå tar man bare på et nytt par kontaktlinser som man ikke har brukt tidligere. Om du likevel skulle få plager etter bruk så er det viktig å ta kontakt med en øyelege for videre utredning.

Svømmebriller

Svømmebriller er en god investering som kan gjøre det enklere å svømme med kontaktlinser. Denne typen vanntette briller reduserer risikoen for øyeinfeksjoner og irritasjon samtidig som man ikke får problemer med at RGP-linser går ut av posisjon.

En annen mulighet er spesiallagede svømmebriller med synskorrigerende evner. Disse fungerer på samme måte som vanlig briller, og har den tilleggsfordelen at de kan brukes i vannet. Her er det ingen risiko for å få bakterier i øynene eller at linsene faller ut. Dette er et alternativ som passer spesielt godt for barn og unge. Om man bruker mye tid i vannet så kan det være lurt å velge briller med UV-beskyttelse. Dette er med på å skjerme øynene mot unødvendig stråling som kan være skadelig over tid. Dette kan være med på å forebygge mange fremtidige problemer med øynene.

LASIK-kirurgi

Aktive mennesker bør vurdere en LASIK-operasjon for å korrigere for tilstander som myopi, hyperopi og astigmatisme. Om man velger dette alternativer vil man slippe å bruke briller resten av livet.

Denne prosedyren er et veldig vanlig inngrep som utføres av svært mange som sliter med synet. En LASIK-operasjon er mest nyttig om man ønsker å korrigere ulike refraksjonsfeil. Det fungerer slik at kirurgen kutter litt av hornhinnen og løfter opp en del. Deretter brukes et laserverktøy for å rette opp overflaten, og den kuttede delen blir lukket igjen.

Et annet populært valg er den annerkjente PPK-teknologien. Med denne metoden omformer man hornhinnen uten å kutte i den. Andre typer kirurgi som det er vanlig å vurdere er blant annet LASEK og Wavefront. Her finnes det mange alternativer som passer for ulike mennesker. Refraksjonskirurgi går kort fortalt ut på å omforme hornhinnen ved hjelp av laser og en datamaskin. Dette hjelper lyset som kommer i kontakt med øyet til å treffe netthinnen på riktig måte. Konsekvensen av dette er at man får tydeligere syn. En øyekirurg kan gi deg råd om hvilken type inngrep som passer best ut i fra dine forutsetninger.

LASIK-kirurgi blir ofte valgt på grunn av et svært godt rykte når det gjelder resultater. Det er en relativt trygg behandlingsmåte som sikrer de fleste 20/20-syn eller bedre. Dette gjør at man slipper å benytte seg av briller lenger. Det er selvfølgelig alltid risikoelementer ved et slikt inngrep, og dette bør man vurdere nøye på forhånd.

Orthokeratologi

Orthokeratologi, også kjent som Ortho-K, er et ikke-kirurgisk alternativ som kan gi midlertidig korrigering av refraksjonsfeil. Med dette hjelpemiddelet kan du slippe å bruke briller, og bare bruke kontaktlinser i perioder. Dette fungerer slik at man benytter spesialformede linser som er tilpasset hornhinnene mens man sover. Formålet er å omforme hornhinnen slik at man ser bedre når man tar dem av om morgenen. Når man benytter disse linsene om natten så eliminerer man behovet for å bruke kontaktlinser eller briller på dagtid. Det er altså ingen behov for hjelpemidler når man er våken.

Det finnes mange alternativer når man skal svømme eller være i vannet. Det er alltid lurt å undersøke hva som passer best for deg sammen med en optiker.