Kontaktlinser kan by på utfordringer om vinteren.

Det er viktig med riktig bruk av kontaktlinser om vinteren. På denne måten unngår man problemer, og sørger for god øyehelse.

Når de fleste tenker på vinter så forbinder de denne årstiden med kald og våt luft. Da vil det kanskje overraske mange at luften om vinteren faktisk er tørrere enn på noen annen tid av året.

De som bruker kontaktlinser kan ha mye utbytte av å vite litt mer om hvordan de skal håndtere vinteren. Da står man bedre rustet til å sikre god øyehelse, og en komfortabel opplevelse gjennom hele vinteren.

Vinteren påvirker øynene

Vinteren kan være vanskelig for de som sliter med tørre øyne til vanlig. I kombinasjon med bruk av kontaktlinser byr dette på enda større utfordringer. Vinteren er en av de hardeste sesongene for øynene uavhengig av hvilke synsproblemer man har. De stakkars pupillene våre har gjerne slitt med allergi gjennom en hel høst. Det neste som møter dem er enda sterkere UV-stråling, kalde vinder og tørr luft som er forårsaket av innendørs oppvarming.

I tillegg er vinteren høysesongen for øyesykdommer som er forårsaket av drastiske temperaturendring. Dette kommer av at vi beveger oss veksler mellom å være utendørs og innendørs. Da endrer temperaturen seg på en måte som ikke er gunstig for øynene våre. Det mest effektive man kan gjøre er å sørge for at man har de riktige kontaktlinsene, og at man bruker disse på korrekt måte.

Sørg for at linsene er komfortable

Oppvarming hjemme, i biler og på jobben gjør øynene tørre og påvirker varigheten til kontaktlinsene. Siden tårene i øynene sørger for å holde overflaten ren og beskytter mot infeksjonser, så medfører dette også større risiko for øyehelsen. Det er likevel ikke noen grunn til å mister håpet. Selv om det er kaldt ute så betyr ikke dette at man blir nødt til å gå over til briller i vinterhalvåret. Da bør man heller sørge for å bytte ut kontaktlinsene litt oftere slik at de er i stand til å slippe inn oksygen, redusere irritasjon og øke komfortnivået.

Det kan være en god ide å gå til en optiker for å få gjennomført en øyeundersøkelse. Vedkommende kan gi resept på kontaktlinser som du kan skifte ut oftere. I tillegg kan du velge linser som er tilpasset tørre øyne, og få mulighet til å bruke fuktighetsgivende øyedråper om dette er nødvendig.

Innendørs oppvarming er kanskje den største fienden for linsebrukere i vintermånedene. Det kan derfor være lurt å installere i en luftfukter hjemme for å opprettholde fuktigheten i luften. Dette er med på å redusere den uheldige virkningen som påvirker øynene.

Bruk gode solbriller

Et annet godt råd er å benytte seg av gode solbriller om vinteren. Mange glemmer ofte dette på denne tiden av året fordi de forbinder disse brillene med sommer. Øyehelsen kan ha store nytt av at man også bruker solbrillene i den kalde delen av året. Uavhengig av om du bruker Transitions-linser, dyre eller billige solbriller så er det viktig at du finner noe som beskytter øynene mot UV-strålingen fra solen. Solbriller beskytter deg mot støv i luften, holder kalde vintervinder unna øyeoverflaten og beskytter mot UV-stråling (som er betydelig høyere om vinteren enn ellers).

Det finnes en god del man kan gjøre for å beskytte øynene om vinteren. En optiker kan alltid veilede om hvordan man bruker linsene på en best mulig måte. I tillegg kan man oppnå ekstra god øyehelse ved bruk av kontaktlinser som beskytter mot UV-stråling eller solbriller. Forebygging er selve nøkkelen til gode opplevelser om vinteren for linsebrukere.