Kontaktlinser er den nye løsningen mot hypermetropi.

Ønsker du å unngå operasjon for hypermetropi? Nå kan du endelig få kontaktlinser som korrigerer problemet!

Personer med hypermetropi har lenge hatt få alternativer for å få effektiv behandling. Nå er kontaktlinser endelig blitt et alternativ til kirurgiske inngrep.

Ny forskning på behandling av hypermetropi har gitt imponerende resultater. Mange vil uten tvil bli fristet til å få en bedre hverdag med hypermetropi uten å operere øynene.

Innovative linser

Den uteksaminerte UPC Barcelona – studenten Jaume Pauné har designet en spennende ny type kontaktlinser som vil forbedre synskvaliteten til tusenvis av mennesker uten kirurgi. Den spanske optikerforeningen har som et resultat av dette valgt å gi han foreningens nasjonale ærespris.

Pauné’s design er det første som er i stand til å korrigere hypermetropi uten bruk av refraksjonskirurgi. Dette produktet baserer seg på RGP-linser som omformer hornhinnene. Dette er med på å forbedre tilstanden for de som sliter med nyopi, hypermetropi og en del andre tilstander uten et kirurgisk inngrep. Hver enkelt pasient får kontaktlinser som er spesielt tilpasset vedkommende sine øyne. Dette er helt avgjørende for at behandlingen skal oppnå ønsket resultat.

Perfekt syn uten kirurgi

For å gjøre opplevelsen mer behagelig så benytter pasienten bare kontaktlinser om natten. Kontaktlinsene fungerer ved å sette trykk på tårefilmen som dekker utsiden av hornhinnen. Dette presset endrer formen på hornhinnen med rundt 20 µm, som er rundt halvparten av tykkelsen til et gjennomsnittelig menneskelig hårstrå. Om morgenen kan pasienten fjerne linsene, og være i stand til å se på vanlig måte. Resultatene er de samme som man kan oppnå ved refraksjonskirurgi, og forskjellen er naturligvis at virkningen er midlertidig. Disse nye kontaktlinsene ble utviklet som en del av masteroppgaven til Jaume Pauné, og blir solgt for en pris på rundt 8000 kroner. Dette inkluderer design av unike linser som passer for hver hornhinne. I tillegg må man regne med 3200 kroner i kostnad til årlig utskiftning av kontaktlinsene.
Linsene blir markedsført i samarbeid med Atenas Vision. Dette selskapet distribuerer kontaktlinsene i Spania og Portugal. I tillegg produserer Precilens disse linsene under navnet PauneLens i Frankrike.

Utviklingsprosess

Jaume Pauné utviklet disse innovative kontaktlinsene ved bruk av eksisterende “Ortho-k”-teknologi. I 2005 overvar forskeren en presentasjon av nye kontaktlinser for hypermetropi på en konferanse i USA. Disse linsene ble aldri lansert for det store forbrukermarkedet. Denne opplevelsen førte til at han fattet interesse for å lage denne typen kontaktlinser. I 2008 meldte han ser opp til en mastergrad på UPC-universitetet i Barcelona. For å oppnå graden måtte han levere inn en mastergradsoppgave.

Under arbeidet med oppgaven gikk han gjennom tilgjengelig faglitteratur og bestemte seg for å design og produsere en ny type kontaktlinser. Denne modellen testet han ut i et forsøk med ti deltakere. En av disse pasientene var svært opptatt av å finne en løsning på sine egne synsproblemer. Derfor testet vedkommende ut seks linsepar i en uke hver. Hos denne pasienten oppdaget Pauné nøkkelen til å utvikle de første effektive kontaktlinsene mot hypermetropi. Forskeren oppdaget i løpet av prosessen at de tekniske og vitenskapelige prinsippene bak hans linser skilte seg fra de som ble brukt på modeller for myopi-rammede.